Friss topikok

QuantumResearch.hu

A QuantumResearch a magyar piacon elsőként biztosít ügyfelei számára professzionális, naponta frissülő elemzés szolgáltatást a világ legfontosabb tőzsdéin kereskedett határidős termékeiről és devizáiról. A cégünk által nyújtott tőzsdei technikai elemzés széleskörű, lefedi a világ legnagyobb forgalmú és leginkább kereskedett pénzügyi termékeit. Úgymint Dax, Dow Jones, S&P500 illetve Olaj vagy Arany elemzés - illetve kiegészítve a hazai piac legnépszerűbb részvény és devizapiaci instrumentumaival, ilyen például Bux és OTP elemzés. Elemzési palettánk tartalmazza a legfontosabb forint keresztárfolyamokat, úgymint EURHUF, USDHUF, CHFHUF. A QuantumResearch gyorsan áttekinthető, könnyen értelmezhető elemzést nyújt ügyfeleinek, mely nélkülözhetetlen a sikeres kereskedéshez, függetlenül az Ön tapasztalatától és kereskedési stílusától, legyen az napon belüli vagy hosszabb távú. www.quantumresearch.hu

HTML

professzionális technikai elemzés

2010.06.22. 16:25 QuantumResearch

BP - A szivárgó részvény

Címkék: olaj tőzsde technikai elemzés árupiaci elemzés

 

Bár egyedi külföldi részvények elemzésével jelenleg nem foglalkozunk rendszeresen, azért érdemes néha kiemelni egy-egy érdekesebb példát. Az egyik aktuális jelölt erre a célra a BP

Gondolom mindenki hallott a Mexikói-öbölben történt fúrótorony balesetről, hiszen a híradók szinte naponta közölnek róla hírt. Sokszor mutatnak megdöbbentő felvételeket, amelyeken látszik, hogy micsoda természeti és gazdasági kárt tud okozni a tengerbe ömlő olaj. 

Tőzsdei szempontból érdemes egy pillantást vetni a BP árfolyamára. Ez a grafikon havi bontású, vagyis egy gyertya egy hónap alatt bekövetkezett árfolyammozgást jelenít meg.

Ragyogóan látszik, hogy az elmúlt közel három hónap alatt a részvény értéke nagyjából a felére esett. Jól látszik, hogy milyen pánikszerű eladási hullám söpört vagy még söpör végig. Az anyagi károk mértékéről nehéz megbízható becslést készíteni és azt is nehéz megbecsülni, hogy mekkora követelést nyújtanak be a BP felé, de az jól látszódik, hogy ez az esemény valószínűleg jónéhány évre meghatározza a vállalat pályáját. 

Ha valaki rövid távon kereskedik részvényekkel, annak egy ilyen mozgás remek lehetőséget nyújt. Aki viszont hosszabb távon kötelezi el magát egy-egy részvény mellett és a portfoliója nincs kellőképpen diverzifikálva, úgy jelentős veszteséget könyvelhet el és nem túl bíztató a jövőkép sem. Ez az eset rávilágít arra, hogy mit is jelent a modern portfolióelméletben a nem szisztematikus kockázat. Ez az egyedi céggel kapcsolatos kockázat, amelyet megfelelő diverzifikációval ki tudunk küszöbölni. Mit jelent a megfelelő diverzifikáció?

Azt, hogy olyan portfoliót állítunk össze, melyben az egyedi, cégspecifikus (nem szisztematikus) kockázatot hatékonyan le tudjuk redukálni. Ez a téma külön is megér egy blogbejegyzést, úgyhogy erről egyelőre csak ennyit.

A tanúlság mindesetre az, hogy még a legnagyobb cégek is tudnak hatalmasat zakózni igen rövid idő alatt. Ezt nem árt újból és újból megjegyezni.

 

http://www.quantumresearch.hu/blog/bp-a-szivargo-reszveny

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technikaielemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr72101312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása