Friss topikok

QuantumResearch.hu

A QuantumResearch a magyar piacon elsőként biztosít ügyfelei számára professzionális, naponta frissülő elemzés szolgáltatást a világ legfontosabb tőzsdéin kereskedett határidős termékeiről és devizáiról. A cégünk által nyújtott tőzsdei technikai elemzés széleskörű, lefedi a világ legnagyobb forgalmú és leginkább kereskedett pénzügyi termékeit. Úgymint Dax, Dow Jones, S&P500 illetve Olaj vagy Arany elemzés - illetve kiegészítve a hazai piac legnépszerűbb részvény és devizapiaci instrumentumaival, ilyen például Bux és OTP elemzés. Elemzési palettánk tartalmazza a legfontosabb forint keresztárfolyamokat, úgymint EURHUF, USDHUF, CHFHUF. A QuantumResearch gyorsan áttekinthető, könnyen értelmezhető elemzést nyújt ügyfeleinek, mely nélkülözhetetlen a sikeres kereskedéshez, függetlenül az Ön tapasztalatától és kereskedési stílusától, legyen az napon belüli vagy hosszabb távú. www.quantumresearch.hu

HTML

professzionális technikai elemzés

2010.06.23. 15:41 QuantumResearch

Német részvény vs német állampapír

Címkék: részvény dax állampapír bund

 

Ahhoz hogy átfogóbb képjet kapjunk egy adott piac helyzetéről, történéseiről érdemes megnézni, hogyan teljesített a részvény illetve az állampapír egy adott időszakban.

A klasszikus alapelv, hogy a részvény árfolyam megközelítőleg ellentétesen mozog az állampapír árfolyamával. Ezt úgy is mondhatjuk, hogy a korreláció a két piac között negatív. De hogy ez az érték 0 és -1 között milyen értéket vesz fel, az több tényezőnek a függvénye. 

A korreláció számításánal befolyásoló tényező többek között, hogy milyen gazdasági fázisban van a piac a megfigyelt időszakban. 

A másik fontos tényező pedig az, hogy milyen bontásban hasonlítjuk össze a két adatsort. Nem mindegy hogy napon belüli korrelációt figyelünk vagy pedig pl. a heti záróárakból álló adatsorokat hasonlítjuk össze.

Természetesen a kereskedők többségének nem szükséges ilyen mélységű számításokat végezni, önmagában is beszédes, ha a két chartot egymásra helyezzük.

Az alábbi ábrán a német, 30 komponensből álló DAX részvényindexet hasonlítjuk össze a 10 éves német állampapír árfolyamával (mindkét esetben a határidős kontraktusok árfolyamát használjuk)

 

A képen a gyertya chart jelöli a Bund-ot és vonallal szerepel a DAX, mindkettő napi bontásban.

Az első dolog amit érdemes megfigyelni, az a májusi intervallum. Jól látszik, hogy a DAX egy dupla mélypont után emelkedésbe kezdett, vagyis úgy tűnt, hogy megfordul az uralkodó eső trend. Azonban jól látszik, hogy a kötvénypiac nem igazán hitt ebben az emelkedésben és egy darabig mindkét piac egymás mellett emelkedett. A kötvények ára is felfelé mozgott és ezzel összhangban a hozamok csökkentek, mely nem éppen a gazdasági fellendülés jele. 

Jelenleg úgy fest, hogy a a június elején bekövetkezett korrekció utáni emelkedésnél változtatták meg a hangulatukat a kötvénypiaci befektetők és onnantól tapsztalható, hogy a két piac megint ellentétesen mozog. Ehhez azonban már az kellett hogy a hozamok nagyon alacsony szintre süllyedjenek, ami már egyre kevésbé vonzó a befektetők számára.

Ha a részvénpiac továbbra is felfelé menetel és nem jönnek rossz makrógazdasági adatok, akkor a piac megint elő fogja venni a kamatemelés story-t és elkezdhetik beárazni. Persze ezzel kapcsolatban nem sok konkrétum van, de nemsokára megint erre terelődhet a fókusz. 

Összességében megállapítható, hogy a mostani időszakban (június) megint a klasszikus ellenirányú mozgás dominál a részvény és a kötvény árfolyama között. Legalábbis a német papírok esetében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technikaielemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr872104153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása