Friss topikok

QuantumResearch.hu

A QuantumResearch a magyar piacon elsőként biztosít ügyfelei számára professzionális, naponta frissülő elemzés szolgáltatást a világ legfontosabb tőzsdéin kereskedett határidős termékeiről és devizáiról. A cégünk által nyújtott tőzsdei technikai elemzés széleskörű, lefedi a világ legnagyobb forgalmú és leginkább kereskedett pénzügyi termékeit. Úgymint Dax, Dow Jones, S&P500 illetve Olaj vagy Arany elemzés - illetve kiegészítve a hazai piac legnépszerűbb részvény és devizapiaci instrumentumaival, ilyen például Bux és OTP elemzés. Elemzési palettánk tartalmazza a legfontosabb forint keresztárfolyamokat, úgymint EURHUF, USDHUF, CHFHUF. A QuantumResearch gyorsan áttekinthető, könnyen értelmezhető elemzést nyújt ügyfeleinek, mely nélkülözhetetlen a sikeres kereskedéshez, függetlenül az Ön tapasztalatától és kereskedési stílusától, legyen az napon belüli vagy hosszabb távú. www.quantumresearch.hu

HTML

professzionális technikai elemzés

2010.08.03. 11:57 QuantumResearch

Technikai elemző kurzus II. - japán gyertya típusok -

Címkék: japán gyertya start elemzés kalapács dragonfly shooting doji quantumresearch techniaki

 

Technikai elemző kurzusunk második részében folytatjuk a japángyertyaelemzés tárgyalását. Ezúttal a különböző gyertyatípusokat ismertetjük.

 

Az első fontos gyertyatípus a Doji:

 

doji

 

A doji gyertyánál a nyitóár és a záróár nagyon közel esik egymáshoz. Ennek jelentése, hogy nem sikerült irányt találni az adott időszakban. Döntésképtelenséget sugall. Ha trend során találkozunk doji-val, az a trend gyengülését, legalábbis ideiglenes gyengülését jelentheti. Önmagában nem fordulós jel, megerősítés kell hozzá.

 

 

A doji gyertya egyik változata a Long-Legged Doji:

 

long legged doji

 

A long-legged doji, vagyis a hosszúlábú doji gyertya esetében is közel esik a nyitóár és a záróár, ám a köztes időszakban volt egy nagyobb elmozdulás (felfelé vagy lefelé), de a zárásra ezt a mozgást letörölték. A jelentés itt is az, hogy nem sikerült előrejutni az adott időszakban, de volt próbálkozás az egyik irányba, de ez a próbálkozás sikertelen volt. Ha például emelkedő trendben találkozunk ilyen gyertyával az figyelmeztető jelzés.

 

 

Gyakran találkozunk egyszerű gyertyákkal, ilyen a rövid gyertya is:

 

rövid gyertyák

 

Ezek a gyertyák egy adott trendszerű mozgást erősíthetnek meg, mivel határozott irányuk van, de még nem utal begyorsuló, pánikszerű viselkedésre.

 

 

A rövid gyertyákhoz hasonlóak a hosszú gyertyák, de értelemszerűen a gyertya teste nagyobb, mint a rövid gyertyák esetében:

 

hosszú gyertyák

 

Erős vételi vagy eladói nyomást jelentenek ezek a gyertyák, szintén trendet erősítő jelentésük van.

 

 

 

 

Marobozu és Bozu:

 

marubozu

 

A Marubozu gyertyáknak nincsen kanócuk, mindössze a hosszú gyertyatestből állnak ezek a gyertyák. Határozott irányt jelez a piacon, erős mozgást és jó momentumot. Ha az adott trenddel összhangban jelenik meg ilyen gyertya, az erősíti a trendet, ha ellentétes irányban, akkor fordulatot jelez. 

 

 

bozu

Az előzőhöz hasonló a Bozu gyertya, ám a különbség annyi, hogy ezeknek a gyertyáknak van egy kanócuk is.

Szintén hasonló, jelentéssel bírnak, ám a kanóc miatt egy kicsivel gyengébb erőt sugallnak.

 

 

 

 

Spinning Tops:

 

spinning tops

 

A spinning tops, vagyis búgócsiga típusú gyertyánál a kanóc nagyobb mint a gyertya teste és éppen ezért a gyertya színének nincs fontos szerepe. Határozatlanságot, bizonytalanságot jelent. Sokszor egy trend végén jelenik meg.

 

 

 

A doji gyertyatípus egyik változata a Dragonfly Doji, vagyis a szitakötő:

 

dragonfly doji

 

Ez a Long-Legged Doji-hoz hasonlít, de ebben az esetben a nyitóár, a maximum és a záróár is megyegyezik. Emelkedő trendben a trend gyengülését vetíthetii előre, míg eső trend fordulós jelzésnek tekinthető, amennyiben rövid időn belül egy másik gyertya is megerősíti.

 

 

 

 

A Dragonfly Doji párja a Gravestone Doji azaz a sírkő:

 

gravestone doji

 

Ennél a gyertyánál a nyitóár megegyezik a minimummal és a záróárral. Emelkedő trendben fordulós jelzés, amennyiben jön hozzá megerősítés, míg eső trendben a trend gyengülését vetítheti előre.

 

 

 

A Doji gyertya egy szélsőséges megnyilvánulása a Four Price Doji:

 

four price

Ennél a gyertyánál mind a négy ár megegyezik, vagyis a maximum, minimum, nyitó és záróár is ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy semmilyen elmozdulás nem történt az adott kereskedési napon. Természetesen ez aktívan kereskedett termékek esetén meglehetősen ritka.

 

 

 

Fontos gyertyatípus a Hammer, vagyis a kalapács gyertya:

 

 

hammer

A Hammer gyertyának csak lefelé van kanóca. A jelentése, hogy az adott időszakban próbálkoztak eladói nyomással, de a vevők ezt kivédték és visszahúzták az árfolyamot a nyitóár környékére. A gyertya teste jellemzően kicsi és éppen ezért nem is annyira a színe a fontos. Emelkedő trendnél a trend gyengülését jelezheti előre, míg eső trend potenciális fordulós alakzat lehet, ha megerősítést kap. 

 

 

 

A Hammer párja a Shooting Star azaz hullócsillag:

 

shooting star

 

A jelentése pont ellentétes a kalapácséval. Emelkedő trendben fordulós jelzés lehet, ha jön megerősítés, míg csökkenő trendben a trend gyengülését jelentheti.

 

 

Sorozatunk következő részében a több gyertyából álló alakzatokkal ismerkedhetünk meg.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technikaielemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr692195440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása