Friss topikok

QuantumResearch.hu

A QuantumResearch a magyar piacon elsőként biztosít ügyfelei számára professzionális, naponta frissülő elemzés szolgáltatást a világ legfontosabb tőzsdéin kereskedett határidős termékeiről és devizáiról. A cégünk által nyújtott tőzsdei technikai elemzés széleskörű, lefedi a világ legnagyobb forgalmú és leginkább kereskedett pénzügyi termékeit. Úgymint Dax, Dow Jones, S&P500 illetve Olaj vagy Arany elemzés - illetve kiegészítve a hazai piac legnépszerűbb részvény és devizapiaci instrumentumaival, ilyen például Bux és OTP elemzés. Elemzési palettánk tartalmazza a legfontosabb forint keresztárfolyamokat, úgymint EURHUF, USDHUF, CHFHUF. A QuantumResearch gyorsan áttekinthető, könnyen értelmezhető elemzést nyújt ügyfeleinek, mely nélkülözhetetlen a sikeres kereskedéshez, függetlenül az Ön tapasztalatától és kereskedési stílusától, legyen az napon belüli vagy hosszabb távú. www.quantumresearch.hu

HTML

professzionális technikai elemzés

2010.10.13. 15:16 QuantumResearch

Baltic Dry Index - mire jó?

Címkék: index technikai elemzés dry baltic quantumresearch

Baltic Dry Index (BDI)

A Baltic Dry Index-et naponta közli a londoni székhelyű Batlic Exchange. Az index a nevével ellentétben nem szorítkozik csupán a balti országokra, hanem világszinten összegzi, a nemzetközi nyersanyagszállító teherhajók szállítási díjait.

Az index azt hivatott tükrözi, hogyan alakulnak a főbb nyersanyagok tengeri szállításának díjai.

Ez kicsit furán hangozhat, de azért érdemes némi figyelmet szentelni ennek a mutatószámnak, mert mostanában igen népszerű. Azért figyelik, mert ennek az indexnek az alakulásából lehet következtetéseket levonni a világgazdasági növekedés állapotáról.

Ez azért lehetséges, mert a nyersanyagfelhasználás mértéke jól tükrözi a gazdasági növekedést. Emellett pedig a teherszállító hajók kínálata igen rugalmatlan. Nem lehet a megélénkülő keresletre gyors időn belül kínálati oldalról reagálni, hiszen egy-egy hajó megépítése nagy, hosszadalmas és költséges beruházás. Vagyis amikor egyre több nyersanyagot kéne elszállítani, megközelítőleg ugyanakkora kapacitás van rá, így a szállítási díjak jelentősen megemelkedhetnek.

Az index 26 hajózási útvonal díjait veszi figyelembe, főként szenet, vasércet és gabonákat szállító hajók díjaiból számítják.

A konkrét számítás úgy zajlik, hogy az indexet karbantartó tőzsde megkérdezi a legnagyobb szállítási brókercégeket, hogy pl. mennyibe kerülne 100,000 tonna vasércet elszállítani San Franciscoból Hong Kongba.

A fő index a Baltic Supramax, Panamax és Capesize indexek átlagából tevődik össze. Mivel az indexet US dollárban mérik, ezért a dollár árfolyama is hatással tud lenni az index értékére.

 

Baltic Dry Index



A 2008-as krízist az index is nagyon megszenvedte. 2008 május 20-án volt rekord szinten az 1985-ös bevezetése óta, 11793 pontnál. Fél évvel később 2008 december 5-re az index hatalmas, 94%-os esést produkálva 663 pontra zuhant, amely 1986 óta a legalacsonyabb érték volt.

további beje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technikaielemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr52368811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása