Friss topikok

QuantumResearch.hu

A QuantumResearch a magyar piacon elsőként biztosít ügyfelei számára professzionális, naponta frissülő elemzés szolgáltatást a világ legfontosabb tőzsdéin kereskedett határidős termékeiről és devizáiról. A cégünk által nyújtott tőzsdei technikai elemzés széleskörű, lefedi a világ legnagyobb forgalmú és leginkább kereskedett pénzügyi termékeit. Úgymint Dax, Dow Jones, S&P500 illetve Olaj vagy Arany elemzés - illetve kiegészítve a hazai piac legnépszerűbb részvény és devizapiaci instrumentumaival, ilyen például Bux és OTP elemzés. Elemzési palettánk tartalmazza a legfontosabb forint keresztárfolyamokat, úgymint EURHUF, USDHUF, CHFHUF. A QuantumResearch gyorsan áttekinthető, könnyen értelmezhető elemzést nyújt ügyfeleinek, mely nélkülözhetetlen a sikeres kereskedéshez, függetlenül az Ön tapasztalatától és kereskedési stílusától, legyen az napon belüli vagy hosszabb távú. www.quantumresearch.hu

HTML

professzionális technikai elemzés

2010.11.17. 15:53 QuantumResearch

A Thomson Reuters/Jefferies CRB Index-ről.

Címkék: technikai elemzés quantumresearch thomson reuters / jefferies crb index

Mindenki találkozott már a legnevesebb részvényindexekkel, olyanokkal, mint az S&P 500 vagy a Dow Jones vagy akár a BUX. Viszont nemcsak részvényekből lehet indexet készíteni, hanem gyakorlatilag bármiből, és miért is ne lenne egy átfogó index az árupiaci termékekre.

A RJ CRB Index, amelyet mi is rendszeresen közüljük a Ten-Sigma heti hírlevelünkben, pont erre a célra készült. Hogy átfogó képet adjon a nyersanyagok és árupiaci termékek árának alakulásáról.
Minden bizonnyal a közel 50 éve használt CRB index a legszéleskörűbben elfogadott és használt index az árupiaci termékekre vonatkozóan.

Ismerjük meg közelebbről az indexet!

Mint a legtöbb indexnél, a CRB esetében is több igazítás történt az évek során a piaci változásokkal összhangban. Akárcsak egy részvényindex esetében, ahol a részvények cserélődnek, a CRB indexben is változtak az indexben szereplő termékek. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogyan változott az indexben szereplő termékek száma az elmúlt időszakban.

Jól látható, hogy jelenleg csak határidős kontraktusok árai szerepelnek az indexben, a cash market már régóta nem játszik szerepet az index számításában. Az is jól látható, hogy a közelmúltban az átlagszámításban is történ változás, a korábbi geometriai átlag helyett jelenleg a havonta újrasúlyozott aritmetikai átlagot használják. (Az átlagszámításról bővebben korábbi, indexszámításról szóló blogbejegyzésünkben olvashat).


Az a változás is észrevehető, hogy a mostani metodika alapján a határidős kontraktusok görgetése mindig a legközelebbi hónapra történik. (Amikor egy határidő kifut, akkor a pozícióban lévő befektetőnek, ha nem akarja lezárni a pozícióját át kell görgetnie, át kell kötnie a pozíciót egy távolabbi határidőre. Erre vonatkozik a Rolling azaz görgetés kifejezés)

A következő ábrán lehet látni, hogyan változott az indexben szereplő termékek köre az elmúlt időszakban.

Jelenleg tehát 19 árupiaci termék árfolyamváltozása alapján számítják az RJ CRB Indexet.


Ezek a következőek: Alumínium, Kakaó, Kávé, Réz, Kukorica, Gyapot, Nyersolaj, Arany, Fűtőolaj, Sovány Sertés, Élő Marha, Földgáz, Nikkel, Narancslé, Ezüst, Szójabab, Cukor, Ólommentes Benzin és Búza.

A fenti ábrán látható táblázat foglalja össze azt, hogy az adott termékek milyen súllyal szerepelnek az indexben. Ha végignézzük ezt a táblázatot, jól látható, hogy meglehetősen egyenlő súlyozás tapasztalható a termékek között, ez alól az egyetlen kivétel az olaj, amely önmagában 23%-os súllyal bír.

A középső oszlopban azok a hónapok szerepelnek, amelyek az index számításakor figyelembe vehető. Ez azért fontos, mert nem mindegyik termék esetében kellően likvid a front hónap, azaz a soron következő határidő. Általában egy adott évben a március, a június, a szeptember és a december a leglikvidebb határidős hónapok.

A következő táblázat foglalja össze, hogy az adott termékben a hónap kifutásakor melyik következő hónapra görgetik a terméket.

Végül összehasonlításként érdemes megnézni, hogy miben különbözik a CRB Index összetétele a másik kettő ismert árupiaci indexhez képest.


Mivel a CRB Index a legszéleskörűbben elfogadott árupiaci benchmark index, ezért közöljük mi is rendszeresen a heti hírlevelünkben az alakulását és remélhetőleg ezzel a rövid leírással segítettünk abban, hogy jobban megérthessük az index jelentését.

 

A ábrák a Thomson Reuters/Jefferies oldaláról vannak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://technikaielemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr882455155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása